Manifestacja przeciw rozszerzeniu Opola

4 czerwca, w dniu rozpoczęciu Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej, wzięliśmy udział w organizowanej przez stowarzyszenie „Tak dla samorządności” manifestacji, której celem było pokazanie sprzeciwu mieszkańców podopolskich gmin wobec planów włączenia ich w granice administracyjne miasta Opola.

Jako Razem od samego początku wspieramy mieszkańców gmin w ich walce o prawo do samostanowienia i staramy się, aby ich głos był w samym Opolu jak najgłośniej słyszalny. Tym razem, w towarzystwie około 3 tysięcy protestujących przeciw decyzji władz, nie tylko z zagrożonych aneksją gmin, ale tez z samego Opola, przemaszerowaliśmy przez miasto, głośno wyrażając swoją niezgodę na to, jak przebiegała cała procedura, domagając się tego, aby głos mieszkańców został wzięty pod uwagę, oraz apelując do Rady Ministrów o odrzucenie wniosku.

Zaczęliśmy o 18:00 na Placu Wolności, by następnie przejść pod opolski Ratusz – tam, zatrzymując się, domagaliśmy się szanowania przez prezydenta miasta demokratycznych praw i standardów – a następnie pod amfiteatr, gdzie miało miejsce otwarcie Festiwalu Piosenki Polskie. Wręczaliśmy gościom festiwalu ulotki informujące o sytuacji, wykrzykiwaliśmy hasła, ale też śpiewaliśmy piosenkę ułożoną specjalnie na tę okazję przez mieszkańców gmin, zagrzewającą nas wszystkich do walki o „małe ojczyzny”.

Niestety, interweniowała ochrona festiwalu, i gościom nie pozwolono wnieść na teren amfiteatru żadnych rozdawanych przez nas materiałów. Tym niemniej, wyraźnie widoczne było, że duch walki wciąż zagrzewa mieszkańców do boju, a my jako Partia Razem do samego końca – mamy nadzieję, że szczęśliwego – będziemy stać wraz z nimi i walczyć o ich prawo do decydowania o własnym losie. Dokładnie tak, jak w minioną sobotę.