Zjednoczona Opozycja? To nie działa.

W reakcji na podpisanie przez część opolskich środowisk opozycyjnych tzw. Deklaracji Opolskiej chcemy wyrazić swój sceptycyzm wobec idei przyświecających jej powstaniu.

Jako pro-demokratyczna opozycja uważamy, że idea zjednoczenia wszystkich lokalnych środowisk przeciwko PiS-owi i opolskim „Jakiewiczom” jest nieskuteczna i doprowadzi do zgubnych konsekwencji. Zapomnienie o różnicach w programie dla walki o demokrację jest jej zaprzeczeniem. W takiej sytuacji obywatelki i obywatele są bez możliwości wyboru. Wielokrotnie zostało udowodnione, że głosy się nie sumują. Pozwala nam to przypuszczać, że zjednoczenie się nie będzie skuteczne w walce z zapędami PiS-u. Taka praktyka prowadzi do tego, że pozycja bezwzględnych przywódców zostaje jeszcze wzmocniona. Dokładnie tak jak dzieje się to na Węgrzech.

Niektórzy z reprezentantów Deklaracji Opolskiej to politycy, którzy udowodnili, że nie warto im ufać. Tacy nie będą w stanie przekonać osób zniechęconych do polityki. Jednocześnie będą działali na szkodę tym, którzy są autentycznie i szczerze zaangażowani w pomysł Deklaracji.

Jesteśmy demokratyczną lewicą. Aktywnie i konsekwentnie protestujemy przeciwko sprzecznej z Konstytucją polityce PiS-u i jego opolskich powierników. Jesteśmy jedyną partią, która ma odwagę czynnie i w całości odrzucać haniebny plan powiększenia Opola. Kiedy PiS niszczy Trybunał Konstytucyjny, my referujemy uchwałę obywatelską chroniącą Opole przed rządowymi zakusami. Kiedy PiS planuje zamienić cały kraj w strefę ekonomicznego wyzysku, my podejmujemy uchwałę chroniącą opolskie pracownice i pracowników przed niskimi zarobkami i złymi warunkami pracy. Kiedy PiS chce przejąć sądy, my uczestniczymy we wszystkich demonstracjach przeciwko ich zawłaszczaniu. Kiedy PiS próbuje ograniczać prawa kobiet, my od kilku tygodni zbieramy podpisy za ich rozszerzeniem. Kiedy rządowe limuzyny rozbijają się na drogach, my składamy konstruktywne propozycje na rzecz ograniczenia ruchu samochodowego w mieście. Jesteśmy jedyną partią polityczną w Opolu, która współpracuje z pogardzanymi przez PiS środowiskami osób nieheteronormatywnych. Nasz wachlarz inicjatyw na rzecz równości, samorządności i demokracji jest bardzo szeroki. Pozostajemy otwarci na współpracę przy inicjatywach, które będą się cieszyć naszym poparciem.

Jesteśmy realną alternatywą dla szkodliwego i niekończącego się układu dwóch partii. Dlatego uważamy, że przystąpienie naszej partii do Deklaracji Opolskiej stanowiłoby błąd, którego konsekwencje ponosić będziemy wszyscy.